Tak przechowuj kawę, a będziesz dłużej cieszyć się jej aromatem

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki pysznej i aromatycznej kawy. Tylko jak ją przechowywać? Wysoka temperatura, wilgoć, powietrze, inne zapachy to główne czynniki, które wpływają negatywnie na smak i aromat kawy. Warto zatem zadbać o odpowiedni pojemnik. Przede wszystkim lepiej kupować mniejsze opakowania tak, aby kawę szybciej zużyć. Mieloną kawę najlepiej przechowywać jak najkrócej. Już w kilkanaście minut po zmieleniu kawa traci nawet 75% swoich właściwości smakowych i zapachowych. Warto kupować kawę ziarnistą i mielić ją tuż przed zaparzeniem. Kawę należy przechowywać w miejscu ciemnym i suchym, z dala od słońca i bez dostępu do powietrza. Najlepiej sprawdzi się szafka z dala od grzejnika i kuchenki. Z kolei kawę ziarnistą należy przechowywać w specjalnych pojemnikach. Obecnie na rynku dostępne są puszki m.in. ceramiczne i metalowe. Metalowe puszki są lekkie i estetyczne, jednak mogą negatywnie wpływać na smak kawy. Dlatego kawa umieszczona w takim pojemniku powinna mieć dodatkowo swoje oryginalne opakowanie, dzięki czemu nie będzie stykać się bezpośrednio z metalem. Z kolei pojemniki ceramiczne nie wpływają na zapach i smak kawy i nie potrzebuje ona dodatkowej izolacji.