Kurkuma dobra nie tylko w kuchni
Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Wszystko głównie dzięki związkowi o nazwie kurkumina – polifenolowi o wielu właściwościach leczniczych. Z kolei peeling z kurkumy nadaje twarzy ładny koloryt i zdrowy wygląd. Wystarczy wymieszać sproszkowaną przyprawę z wodą i powstałą mieszanką masować twarz, po czym zostawić ją jeszcze na kilka minut. Kurkuma ma działanie rozjaśniające. Dzięki właściwościom antybakteryjnym jest szczególnie polecana dla osób z cerą trądzikową lub tłustą. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Przyspiesza również gojenie.