Cynamon nie tylko w kuchni

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Cynamon korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa anyseptycznie i grzybobójczo. Używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Cynamon zawiera pewną ilość kumaryny, substancji podejrzewanej o toksyczny wpływ na nerki i wątrobę człowieka, przy nadmiernym spożyciu. A czy cynamon znajduje również zastosowanie w kosmetyce? Cynamon ujędrnia i ma działanie ściągające, stąd stosowany jest głównie w różnego rodzaju kuracjach wyszczuplających oraz antycellulitowych. Rozgrzewające właściwości cynamonu wykorzystuje się w kosmetykach rozgrzewających np. do pielęgnacji stóp oraz w kąpielach cynamonowych. Surowcem otrzymywanym z cynamonu o dużym zastosowaniu kosmetycznym jest olejek cynamonowy. Powstaje on w procesie destylacji kory cynamonowca. Zewnętrznie olejek ten stosowany jest w stanach zapalnych skóry, działa ściągająco, ujędrniająco i rozjaśniająco. Likwiduje ropne wypryski, zapobiega plamom trądzikowym. Jest idealny do gorących kąpieli zarówno w stanach przeziębienia, jak i zaburzeniach krążenia czy przebarwień na skórze. Jest także wykorzystywany w aromaterapii.