Cała prawda o suszonych owocach

Suszone owoce są doskonałym dodatkiem do ciast, deserów czy musli. Z uwagi na niską ilość wody są produktem wysokoenergetycznym. Średnio 100 g dostarcza ok 300 kalorii, z czego większość do glukoza i fruktoza. Zawartość wody wynosi przeciętnie od 10 do 25% , przy wyjściowej ilości sięgającej nawet do 90%. Utrata wody powoduje większą koncentrację cukrów i kalorii w porównaniu z tą samą masą surowca pierwotnego. W procesie suszenia owoce tracą witaminę C, barwniki, aromat, zmieniają smak oraz wytrącają się białka i kurczy sam materiał. Mimo to owocene suszone mają długi termin przydatności do spożycia. Należy jednak zwrócić uwagę czy dany produkt konserwowany jest przy użyciu dwutlenku siarki cyli E220. Niewielka ilość E220 jest nietoksyczna, ale osoby uczulone, wrażliwe czy chorzy na astmę mogą po jej spożyciu mieć gorsze samopoczucie, bóle głowy i nudności. Jeśli jednak produkt nie został siarkowany, producent wyraźnie zaznaczy tę informację na etykiecie produktu. Owoce niesiarkowane można odróżnić również po wyglądzie. Zwykle są ciemniejsze i wyglądają mniej smakowicie.